Ytring

NTNU bør fryse samarbeidsavtalen sin med Kongsberg Gruppen

Vi ber om at NTNU-styret lytter til aktivistenes krav og fryser samarbeidet med Kongsberg Gruppen.

Samfundetstyret mener NTNU risikerer å bli medskyldig i brudd på menneskerettigheter og folkeretten.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en ytring. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens mening.

Solidaritetsaksjonen som finner sted ved universiteter over hele verden føyer seg inn i en lang rekke historiske bevegelser der studenter har kjempet mot urettferdighet og stått på riktig side av historien. Vi ber om at NTNU-styret lytter til aktivistenes krav og fryser samarbeidet med Kongsberg Gruppen.

I kjølvannet av det pågående folkemordet på Gazastripen har universiteter verden om vært under press fra aktivister som krever handling. Solidaritetsleire har dukket opp over hele verden, også på Gløshaugen her i Trondheim. Aktivistene krever at universiteter innfører akademisk boikott mot statlige utdanningsinstitusjoner i Israel, og sikrer at utdanningsinstitusjonene våre ikke bidrar til folkemord.

I tillegg til kravet om boikott av israelske utdanningsinstitusjoner har det ved NTNU blitt fremmet et krav om at universitetet fryser samarbeidsavtalen sin med våpenleverandøren Kongsberg Gruppen. Da NTNU-styret skulle behandle kravet om å si opp avtalen, uttalte rektor Tor Grande:

«Det vil være i strid med NTNUs praksis (...) å fryse eller bryte pågående avtaler uten at det foreligger dokumenterte ulovlige forhold, brudd på eksportlisenser og/eller folkeretten. Dersom fakta og premissene omkring samarbeidet endrer seg, vil imidlertid rektor forelegge spørsmålet for styret på nytt.»

 Vi mener det er på tide at NTNU-styret gjør en revurdering av saken.

Nylig anslo en studie publisert i britiske The Lancet at det totale antallet døde på Gazastripen (dersom krigen stanset i dag) kan overstige 186 000 mennesker - rundt 8 prosent av befolkningen i Gaza. Dette skyldes ikke kun droneangrep og militære operasjoner, men også det faktum at infrastrukturen på Gazastripen langt på vei er fullstendig ødelagt. Israel har brukt tilgang på nødhjelp som et våpen i krigføringen sin, og lagt Gazas sivile institusjoner i ruiner. De siste to ukene har Israel angrepet åtte UNRWA-skoler der palestinere i Gaza har søkt tilflukt.

Flertallet av sykehusene er ikke-fungerende, og palestinere mangler mat, vann, husly og tilgang på helsehjelp. Gjennom sykdommer og andre indirekte årsaker vil dette bidra til å øke dødstallene i flere år fremover.

20. juni, to dager etter NTNU-styrets behandling av Kongsberg-kravet, kom en gruppe FN-eksperter med en advarsel til aktører som leverer våpen, ammunisjon og annet militært utstyr til Israel, og institusjonene som eier dem. Videre våpenleveranser kan ifølge

FN-ekspertene ses på som å bevisst bistå operasjoner som strider imot internasjonale menneskerettigheter og folkeretten. Risikoen for at NTNU gjør seg medskyldig i slike brudd er enda høyere i etterkant av beslutningen fra den internasjonale domstolen i Haag om at Israel umiddelbart må stanse den militære offensiven i Rafah.

I FN-uttalelsen nevnes blant annet den amerikanske våpengiganten Lockheed Martin, som Kongsberg Gruppen leverer våpendeler til. Verken Regjeringen eller Kongsberggruppen ønsker å svare på om norsk våpenproduksjon bidrar til folkemordet på Gazastripen. Selv opplyser Lockheed Martin at alle F-35 jagerfly har deler lagd i Norge. Vi håper rektor til høsten vil følge det han selv har uttalt, og forelegge spørsmålet om videre samarbeid med Kongsberg Gruppen for NTNU-styret på nytt i lys av denne utviklingen. Å fryse samarbeid er et fredelig våpen, men historien har vist at det kan ha stor effekt.

Da NTNU frøs sitt forsknings- og utdanningssamarbeid med Russland i 2022 uttalte rektor Anne Borg at «De ansvarlige for krigen i Ukraina bryter med kjerneverdier som universitetene står for – sannhetssøken, uavhengighet og humanisme.» Også i bekjempelsen av apartheid i Sør-Afrika spilte akademisk boikott en viktig rolle i å legge press på det rasistiske regimet. Nå må NTNU vise at universitetets kjerneverdier også reflekteres i dets samarbeidspartnere.

Enig eller uenig?

Send oss din ytring på

Visjonen til NTNU er «kunnskap for en bedre verden». I lys av situasjonen i Gaza gjør NTNU-styret klokt i å huske de ordene. NTNU bør snarest mulig fryse samarbeidet med Kongsberg Gruppen fram til man kan garantere at et samarbeid ikke bidrar til å videreføre folkemordet på Gazastripen.

Signert Studentersamfundet i Trondhjems Styre: 

Rami Chumber

Mari Charlotte Soland

Ella Johanne Devold

Isak Kvandal

Borghild Rauø

Åsmund Hunderi Stemland

Ingrid Vike

Lars Kval-Engstad